U trendu

Ć olc: Abasova revitalizacija holokausta neprihvatljiva

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Ć olc izrazio je danas nezadovoljstvo zbog izjava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa za koje je nemački lider naveo da umanjuju značaj Holokausta.

„Za nas, Nemce, bilo kakva relativizacija jedinstvenosti holokausta je nepodnoĆĄljiva i neprihvatljiva. ZgroĆŸen sam nečuvenim izjavama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa “, napisao je Ć olc na Tviteru, prenosi Rojters.

Palestinski predsednik Mahmud Abas u jučeraĆĄnjoj izjavi nije pokazao ĆŸaljenje zbog smrtonosnog napada palestinskih terorista na izraelske sportiste tokom Olimpijskih igara u Minhenu pre pola veka, suprotstavljajući argumet da je Izrael počinio „50 holokausta“ nad Palestincima tokom tog perioda, prenosi AP.

Jedanaest izraelskih sportista i nemački policajac poginuli su nakon ơto su pripadnici palestinske terorističke organizacije Crni septembar uzeli taoce u Olimpijskom selu 5. septembra 1972., navodi američka agencija.

Na pitanje novinara posle jučeraơnjeg sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Ơolcom u Berlinu, da li kao palestinski lider planira da se izvini Izraelu i Nemačkoj za napad uoči 50. godiơnjice ovog napada sledećeg meseca, Abas je umesto odgovora izneo navode o zločinima koje je Izrael počinio od 1947. godine.

„Ako ĆŸelimo da idemo kroz proĆĄlost, samo napred“, rekao je Abas, koji je govorio arapski u obraćanju novinarima.

„Ima 50 pokolja koje je Izrael počinio, 50 masakra, 50 klanja, 50 holokausta“, rekao je Abas, pazeći da poslednju reč izgovori na engleskom, preneo je „Tajms of Izrael“.

Stojeći pored Ć olca, Abas je u svom govoru eksplicitno upotrebio reč „holokausti“, ĆĄto je izazvalo grimasu nemačkog kancelara, navodi AP.

Nemačka duĆŸe vremena insistira da bi taj termin trebalo koristiti samo za opisivanje zločina nacista koji su ubili ĆĄest miliona Jevreja pre i tokom Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar