U trendu

Solc: Iritantna je cinjenica da predsednika nisu primili u UK

BERLIN – Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer voleo bi da poseti Ukrajinu i činjenica da ga tamo nisu primili je „iritantna“, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

„Predsednik bi voleo da ode u Ukrajinu i posetio bi predsednika Volodimira Zelenskog“, rekao je Šolc za javni radio RBB, prenosi agencija Rojters.

Nemački kancelar je rekao da bi bilo dobro da Zelenski primi Štajnmajera, te da je, kako je rekao, činjenica da ga nisu primili, „malo iritantna“.

U odgovoru na pitanje da li je i sam planirao posetu Kijevu, Šolc je rekao da je u redovnijem kontaktu sa Zelenskim nego skoro bilo koji drugi zapadni političar.

Štajnmajer je juče rekao da je planirao da poseti Kijev sa poljskim kolegom i predsednicima Estonije, Litvanije i Letonije „kako bi poslao snažan znak evropske solidarnosti sa Ukrajinom, ali da to nisu želeli u Kijevu.“

Nemački list Bild je izvestio da je Zelenski odbio Štajnmajerovu posetu zbog njegovih bliskih odnosa sa Rusijom poslednjih godina i dugogodišnje podrške projektu gasovoda Severni tok 2.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar