U trendu

Šolc o Ukrajini: Nemačka čini sve što je u njenoj moći da spreči rat Rusije i NATO-a

Nemački kancelar Olaf Šolc je samit G7 u Hirošimi ocenio kao uspešan u celini, a povodom podrške Ukrajini rekao je da je „dužan građanima Nemačke da čini sve da ne dođe do rata između Rusije i NATO-a“.

On je u intervjuu za ARD rekao da isporuka borbenih aviona Kijevu zapravo nije centralno pitanje i da pre svega treba dalje razvijati podršku za Ukrajinu širom sveta.

„Pozvali smo mnoge zemlje s kojima želimo da razgovaramo konkretno – i ne samo o tome, već i o našoj zajedničkoj perspektivi daljeg razvoja sveta“, rekao je Šolc, prenosi Dojče vele (DW).

O ulozi Nemačke u vezi sa podrškom Ukrajini, Šolc je rekao da „Nemačka čini ono što je u njenoj moći“.

Kako navodi DW, to uključuje vazdušnu odbranu i tenkove. Ova vrsta pomoći je Ukrajini potrebna za protivofanzivu planiranu za rano leto.

„Zajednički cilj ostaje sprečavanje eskalacije u rat između Rusije i NATO. Kao nemački kancelar to sam dužan građankama i građanima naše zemlje, ali to su svojim građanima dužni i prijateljski državnici“, naglasio je Šolc.

Šolc je pohvalio rezultate samita G7 u Hirošimi.

Odluke koje su tamo donete su „vrlo dobre i jasno posvećene boljem svetu“, rekao je Šolc i dodao da zemlje članice G7, kao ekonomski snažne demokratije, nisu jedine zemlje koje se pitaju u svetu.

„Zato je važno da uspostavimo dijalog sa demokratijama u Aziji, Africi i Amerikama. Možemo reći da razgovaramo na ravnopravnoj osnovi sa važnim zemljama budućeg sveta, koje imaju mnogo više stanovnika od mnogih zemalja G7 – neke čak više nego sve članice G7 zajedno“, kazao je nemački kancelar.

Šolc je istakao potrebu da Nemačka i Evropa diverzifikuju svoju ekonomiju kako bi postale nezavisnije.

Prošlo je vreme kada smo sve mogli dobiti najjeftinije, kada smo imali samo jednog dobavljača ili se fokusirali na jednu ili dve zemlje. Međutim, proces koji je za to neophodan trajaće mnogo godina, rekao je nemački kancelar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.