U trendu

Solcova vlada ce jacati ekonomiju, legalizovati kanabis. . .

BERLIN – Nakon što je u Berlinu danas potvrđen dogovor o koalicionoj vladi, koju će predvoditi socijaldemokrat Olaf Šolc, objavljen je i plan buduće nemačke vlade na 177 strana.

Socijaldemokrate, zeleni i liberali žele da ubrzaju tranziciju ka zelenoj ekonomiji i digitalizaciji, ali da u isto vreme održe fiskalnu disciplinu.

Agencija Rojters navodi da se buduća Šolcova vlada suočava sa neposrednim izazovima – Evropom posle Bregzita, krizi na granicama EU sa migrantima i povećanjem kovid slučajeva.

Tri partije su se dogovorile da ojačaju ekonomsku i monetarnu uniju EU, signalizirirajući da su otvoreni za fiskalna pravila EU, poznata kao i Pakt za stabilnost i rast.

Takođe su se dogovorili da će Nemačka ostati deo nuklearnog štita NATO-a, što će sprečiti nesuglasice unutar zapadne vojne alijanse.

Dogovoreno je i da jedan od lidera zelenih Analena Berbok (40) postane prva žena ministar spoljnih poslova, a Šolc želi rodnu ravnopravnost u novoj vladi.

Lider FDP Kristijan Linder (42) će preuzeti ministarstv finansija, a kolider zelenih Robert Habek (52) bi trebalo da vodi resor ekonomije i klimatskih promena.

Britanska agencija navodi da će nova koalicija morati da balansira usled poziva zelenih za čvršći odnos prema Rusiji i Kini zbog ljudskih prava, dok Šolc preferira da ne rizikuje sa dve velesile oko pitanja kao što su Tajvan i Ukrajina.

Koalicija se dogovorila i da dozvoli dvojna državljanstva i legalizuje prodaju kanabisa za rekreativnu upotrebu u licenciranim prodavnicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar