U trendu

Šole 12. januara u BG, cilj isticanje posvećenost SAD miru i stabilnosti na ZB

VAŠINGTON – Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole posetiće Severnu Makedoniju, Kosovo i Srbiju od 11. do 13. januara, navodi se u saopštenju Stejt departmenta dostavljenog Tanjugu i ističe da poslednji deo putovanja ima za cilj da podvuče trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu.

Šole će 11. januara boraviti u Skoplje, gde će razgovarati sa predstavnicima vlade o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Nakon toga Šole će otputovati u Prištinu, gde će sa predstavnicima privremenih institucija i civilnog društva razgovarati o naporima SAD da pomognu unapređenju evroatlantskih integracija, kako „kroz dijalog uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje“.

Šole će 12. januara boraviti u Beogradu gde će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar