U trendu

Solomonska ostrva dodelile vredan ugovor oko luka kineskoj kompaniji

HONIJARA – Solomonska Ostrva dodelila su višemilionski ugovor kineskoj državnoj kompaniji za modernizaciju međunarodne luke u Honijari, u projektu koji finansira Azijska razvojna banka, saopštile su danas vlasti te ostrveske zemlje.

Kineska građevinska kompanija ČEČ je bila jedini ponuđač na tenderu, saopšteno je Rojtersu iz ministarstva za razvoj infrastrustrukture Solomnskih Ostrva.

Kako je precizirano, reč je o rekonstrukciji stare međunarodne luke u Honijari i dva domaća pristaništa u provincijama.

Odgovarajući na zabrinutost da bi luka mogla biti proširena u cilju formiranja kineske pomorske baze, vlasti u Honijari su saopštile da neće biti „proširenja“.

Solomonska ostrva su prošle godine sklopila bezbednosni pakt sa Kinom, što je izazvalo zabrinutost SAD i njihovih saveznika, uključujući Australiju, Novi Zeland i Japan, zbog kineskih ambicija da izgradi pomorsku bazu u regionu.

Kina i Solomonska ostrva su negirali da potpisani sporazum dozvoljava pomorsku bazu, a delegacije iz Pekinga i Vašingtona posećuju Honijaru ove nedelje, u nadmetanju za uticaj u strateški važnoj ostrvskoj državi Pacifika.

Premijer Manaseh Sogavare sastao se u utorak sa potpredsednikom Kineske agencije za međunarodni razvoj i saradnju Tang Venghongom i potpisao ugovor sa Pekinškom inicijativom za globalni razvoj, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.
Kineska humanitarna agencija finansira infrastrukturne projekte otkako je Sogavare povukao priznanje Tajvana i podigao diplomatske odnose sa Pekingom 2019. godine, a razvojna saradnja sa Kinom biće dodatno ojačana, dodaje se u vladinom sopštenju.

Sogavare takođe održava „strateški dijalog“ sa delegacijom Vašingtona, koja boravi na ostrvu predvođena koordinatorom SAD za Indo-Pacifik Kurt Kembelom, koji je ponovio „podršku slobodnim, otvorenim, bezbednim i prosperitetnim Solomonskim Ostrvima“, prema saopštenju američke ambasade u Honijari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.