Somalija prekida diplomatske odnose sa Kenijom

MOGADIŠ – Somalija je danas prekinula sve diplomatske odnose sa susednom Kenijom, optužujući je za mešanje u unutrašnja pitanja, u trenutku kada su izbili protesti i došlo je do pucnjave u glavnom gradu Mogadišu zbog odloženih izbora.

Ministar informisanja Somalije Osman Dube saopštio je da je dat sedmodnevni rok i za povlačenje svih somalijskih diplomata iz Kenije, kao i za odlazak kenijskih diplomata iz Somalije, prenosi Rojters.

“Somalija je ovakvu odluku donela nakon još jednog pokušaja mešanja u njene unutrašnje poslove. Aktuelna kenijska vlast stalno izaziva probleme u Somaliji“, poručio je Dube u izjavi pročitanoj na radiju Mogadiš.

Kenijska vlada još nije reagovala na ovu odluku, navodi agencija.

Sve ovo se dešava u trenutku kada su u Mogadišu izbili antivladini protesti.

Demonstranti protestuju protiv predsednika Muhameda Abdulahi Muhameda Farmađa i odloženih izbora za oba doma parlamenta zbog neslaganja oko sastava izbornih odbora.

Naoružani muškarci u civilu koji su obezbeđivali demonstrante, počeli su da razmenjuju vatru sa policijom, što je nateralo demonstrante da se razbeže, a svedoci su potvrdili da ima i povređenih.

Vlade Somalije još nije izdala zvanično saopštenje u vezi protesta, navodi agencija.

Prošlog meseca, Somalija je proterala ambasadora Najrobija i opozvala sopstvenog izaslanika nakon tvrdnji da se Kenija mešala u izborni proces u Džubalandu, koji se graniči sa Kenijom i koja je jedna od pet poluautonomnih država Somalije.

Diplomatska kriza između dve istočnoafričke zemlje eskalirala je nakon što se predsednik Kenije Uhuru Kenijata sastao sa Museom Bihi Abdijem, predsednikom Somalilenda. koji je jednostrano proglasio otcepljenje od Somalije.

Kenija i Somalija imaju i niz drugih otvorenih pitanja, uključujući i spor oko pomorske granice i izvorišta nafte i gasa koji su bogati u tom delu Indijskog okeana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.