U trendu

Sotbi: Tijara španske kraljice za početnih milion dolara

ŽENEVA – Tijara koja se prenosila kroz generacije italijanske kraljevske porodice i pripadala španskoj kraljici biće među glavnim događajima na aukciji dragulja Sotbija u Ženevi sledeće nedelje.

Ova ukrasna kruna iz druge polovine 19. veka je bila poklon Mariji Vitoriji del Poko na njenom venčanju 1867. godine sa Amadeom Savojskim, kasnijim španskim kraljem i sadrži veliki broj dijamanata i prirodnih bisera, a početna cena je milion do milion i po dolara, prenosi Rojters.

„To je pravi, prelepi komad nakita i ima i istorijsku vrednost, jer je pripadao dinastiji Savoja više od 150 godina“, rekao je Benua Repelan, šef prodaje veličanstvenih dragulja u Sotbiju.

Na aukcijskoj prodaji zakazanoj za 11. maj nalaze se i drugi veliki dijamanti i drago kamenje, a među njima i safir iz tridesetih godina prošlog veka i dijamantski broš sa najvećim kašmirskim safirom koji se ikada pojavio na aukciji, ovalni dragulj od 55,19 karata zajedno sa kašmirskim safirom od 25,97 karata.

„Procenjuje se da će dostići cenu od dva do tri miliona dolara, a pripadao je naslednici bogatstva Ginisove pivare“, rekao je Olivie Vagner, direktor odeljenja za nakit u Sotbiju.

Vagner je objasnio da su kašmirski safiri veoma traženi jer su otkriveni krajem 19. veka, a rudnici su eksploatisani samo tokom 20 godina i jedini način da se dođe do njih je kupovina na aukciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.