U trendu

Spajić o ukidanju odluke o nezavisnosti tzv. Kosova: Tema koja je iza nas

PODGORICA – Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, čiju je kandidaturu za predsednika Crne Gore podržao glavni odbor tog pokreta, izbegao je da precizno odgovori na pitanje da li bi, ukoliko bi mogao, ukinuo odluku kojom je Crna Gora priznala tzv. Kosovo.

Spajić je za podgoričke Vijesti rekao da su to teme koje su „iza nas“.

„Nisam siguran da i Srbija to sad zahteva od nas. Mislim da nam je potpuni fokus na evropske integracije, spoljnopolitički pravac je potpuno utvrđen. Nećemo se ni centar pomerati od tog jednog pravca. To su teme koje su iza nas, treba gledati u budućnost“, rekao je Spajić.

On je, na pitanje da li ima dvojno, odnosno državljanstvo Srbije, rekao da se kao i većina građana Crne Gore jako lepo oseća u „nama vrlo bliskoj Srbiji“, ali je naglasio da nikad nije živeo u Srbiji.

„Boravio sam u Singapuru, Japanu, Francuskoj, uvek sam bio na radnoj, školskoj vizi…Moj stalni boravak je uvek bio vezan za Crnu Goru“, naveo je on.

Spajić je rekao da je jedan od uslova za kandidovanje za predsednika da „ima državljanstvo koje ima“.

On je dodao da je za poziciju predsednika Crne Gore pozitivno to da je neko provodio više vremena van Crne Gore.

Spajić je rekao da očekuje podršku od građanskih i manjinskih partija na parlamentarnim izborima.

Upitan da li bi hipotetički podržao kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića, ukoliko bi on ušao u drugi krug predsedničkih izbora, Spajić je rekao da potpuno isključuje tu mogućnost.

„Idemo na pobedu, možda čak i u prvom krugu, tako da možda se drugi krug i ne desi“, rekao je Spajić.

On je dodao da je „Crna Gora 2030.“ vizija evropske, moderne, građanske, ujedinjene Crne Gore.

„Prvi korak na tom putu bio je ekonomski program ‘Evropa sad’, a drugi treba da bude program ‘Evropa sad 2’, koji je trebalo već da bude sproveden, ali nije zbog političkih okolnosti. Upravo to će biti sledeći korak na putu ’Crna Gora 2030“, poručio je Spajić.

Glavni odbor Pokreta Evropa sad jednoglasno je danas odlučio da Spajić bude kandidat na predsedničkim izborima.

Spajič je na konferenciji za novinare, nakon sednice glavnog odbora, rekao da očekuje podršku Demokrata i Građanskog pokreta Ura, dodaje CDM.

Osim odluke o predsedničkom kandidatu, Glavni odbor pokreta pozdravio je politički dogovor parlamentarnih subjekata o imenovanju sudija Ustavnog suda.

GO PES-a je utvrdio da se, rešenjem institucionalne krize, stvaraju uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, te onemogućava zloupotreba u izbornom procesu za predsjednika Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.