Špan: Nemačka izdvaja dodatnih 260 mil. evra za SZO

ŽENEVA – Nemački ministar zdravlja Jens Špan najavio je na pres konferenciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izdvajanje dodatnih 260 miliona evra za SZO u cilju razvijanja testova, lekova i vakcina za kovid-19.

„Mi ćemo, takođe, obezbediti najmanje 30 miliona vakcina trećim zemljama kroz program KOVAKS i danas mislim da možemo da kažemo da ćemo biti u mogućnosti da pružimo znatno više od ovih 30 miliona doza“, istakao je Špan u petak.

Prema njegovim rečima, to je osnova, a u narednim nedeljama i mesecima Nemačka bi trebalo da bude u mogućnosti da obezbedi još vakcina zemljama kojima su najpotrebnije.

Prema njegovim rečima, Nemačka smatra da SZO ima vodeću ulogu u međunarodnoj zdravstvenoj politici i pre svega, treba joj dati vodeću ulogu u borbi protiv globalnih zdravstvenih kriza.

„Samo sa snažnom SZO moći ćemo da prebrodimo pandemiju kovid“, istakao je Špan.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da Nemačka predstavlja jedno od vodećih svetala u borbi protiv pandemije na globalnom nivou pod vođstvom Špana i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tedros je naveo da se Komitet SZO za hitne slucajeve sastao u četvrtak i da je izrazio zabrinutost zbog toga što se pogrešno smatra da je pandemija okončana, a ona nije ni blizu gotova.

Komitet SZO je, takođe, upozorio na veliku verovatnoću pojave i globalnog širenja novih i možda opasnijih varijanti koje će možda biti još izazovnije kontrolisati, istakao je Tedros.

Prema njegovim rečima, Komitet je, takođe, izrazio duboku zabrinutost zbog nivoa finansiranja plana strateške pripremljenosti i odgovora SZO na kovid-19, koji ograničava sposobnost SZO da koordinira globalni odgovor na pandemiju, posebno u pogledu fleksibilnosti koja mu je potrebna s obzirom na brzinu kretanja virusa.

Tedros je naveo i da je Komitet pozvao sve zemlje da podrže poziv SZO da vakcinišu najmanje 10 odsto svog stanovništva do kraja septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.