U trendu

Španci do 25. oktobra sele Franka iz mauzoleja na obično groblje

 Kosti fašističkog diktatora Fransiska Franka (1892-1975) biće iznete iz mauzoleja do 25. oktobra i sahranjene na običnom groblju.

To je danas saopštila socijalistička vlada Španije pošto je prevladavna prepreka tome koju su postavili rodjaci diktatora.

„Do 25. oktobra, diktator više neće biti u Valje de los Kaidos“ – mauzoleju u kojem je, objavila je vlada i najavila „tehničke i bezbednosne odluke koje omogućavaju ekshumaciju i ponovno sahranjivanje“.

Porodica koja je neuspešno podnela nekoliko tužbi da spreči prenos kostiju, biće „obaveštena 48 sati pre dana i vremena“ ekshumacije koja će biti obavljena „u najvećoj diskreciji i uz najviše poštovanje“, kaže Vlada.

Franko je do smrti 1975. godine vladao Španijom kao diktator još od kraja Građanskog rata u kojem su fašisti pobedili 1939. godine. Sahranjen je u gigantskom mauzoleju „Valje de los Kaidos“ (Dolina onih koji su pali), pedeset kilometara od Madrida.

Biće ponovo sahranjen na groblju u blizini glavnog grada gde i njegova žena.

Od juna 2018. godine,  kada je postao premijer, socijalista Pedro Sančes je ekshumaciju Franka postavio kao jedan od svojih prioriteta da „Valje de los Kaidos“ više ne bi bilo mesto okupljanja „frankista“, ali su rodjaci diktatora vodili pravosudni „rat“ da to spreče. Vrhovni sud je prošlog četvrtka ukinuo prepreke za ekshumaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.