U trendu

Španija će podržati sankcije ako Rusija napadne Ukrajinu

MADRID – Ministar inostranih poslova Španije Hose Manuel Albares rekao je da će Madrid podržati „masovni, snažni paket“ ekonomskih mera protiv Rusije, ako pokrene vojnu akciju protiv Ukrajine.

Albares je naglasio da evropske nacije imaju druge resurse osim sile da odvrate Rusiju od bilo kakve vojne intervencije njenih trupa u susednoj zemlji, uključujući i one koje bi imale „ogromne ekonomske posledice i visoke troškove“ za Rusiju, prenosi Rojters.

„Neću ulaziti u detalje o sankcijama koje evropske zemlje mogu uvesti, zbog potrebe za poverljivošću i želje da se održi neizvesnost kao sredstvo odvraćanja. Ali mogu da vas uverim da će to biti ogroman, snažan paket“, izjavio je Albares u iutorak u španskom parlamentu.

On je rekao i da se čini da je Rusija i dalje posvećena dijalogu.

„Stiče se utisak da ruske vlasti žele da dijalog za sada ostane otvoren, iako nije postignut nikakav konkretan napredak“, naglasio je španski ministar.

Španija je dopunila svoje savetodavne mere i upozorila građane na sva putovanja u Ukrajinu osim hitnih, ali je saopštila da još neće evakuisati više od 500 građana u toj zemlji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar