U trendu

Španija gori zbog pevača: Vatra na ulicama, lete kontejneri i gumeni meci (video)

Španska policija sukobila se sa demonstrantima u Barseloni i Madridu koji su izašli na ulice nakon hapšenja repera Pabla Hasela.

Policija je u Madridu ispalila suzavac i gumene metke, prenosi Rojters.

Hasel je, kako navodi AFP, pritvoren nakon što je na društvenoj mreži Tviter vređao policiju špansku monarhiju. On je uhapšen 16. februara.

Protesti na centralnom trgu Madrida u početku su bili mirni, a demonstranti su skandirali „Nema više policijskog nasilja“ i „Sloboda za Pabla Hasela“.

Međutim, policija je intervenisala nakon što je nekoliko demonstranata počelo da baca staklene boce i kamenje. Pojedini demonstranti odgovorili su paljenjem kontejnera i pravljenje barikada na ulicama.

Sve je počelo sa ovom izjavom: „Nikad se nećemo povinovati uprkos represiji“, koju je izgovorio reper Pablo Hasel, sa uzdignutom pesnicom dok ga je odvodila policija. Pre toga se sa desetinama pristalica zabarikadirao u Univerzitetu Lerida u Kataloniji u pokušaju da spreči hapšenje koje izaziva kontroverzu u Španiji.

Policija je iz univerziteta izvlačila repera i njegove pristalice, jednog po jednog. Reper je trebalo do petka uveče da se javi u zatvor i počne da služi devetomesečnu kaznu izrečenu zbog tvitova u kojima je španske bezbednosne snage nazivao „plaćeničkim gov…ma“ optužujući ih za torturu i ubistva a napadao je i monarhiju.

„Treba da dođu da me pokupe i to će takođe poslužiti da pokaže državu u svom pravom svetlu, lažne demokratije“, rekao je on telefonom za Frans pres u petak.

Više protesta u podršku reperu održano je poslednjih nedelja u Madridu i u Barseloni a više od 200 ličnosti iz krugova hispano kulture, među kojima i reditelj Pedro Almodovar i glumac Havier Bardem, izrazili su mu podršku u peticiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar