U trendu

Španija: Nastavak pregovora o podršci vladi

MADRID – Socijalisti Pedra Sančeza, vršioca dužnosti premijera Španije smatraju da su ponovljeni izbori najverovatniji, ali da će danas objaviti „više od 300 političkih predloga“ kao poslednji napor da se osiguraju saveznici za formiranje vlade.

Španija je na neki način u blokadi još od nacionalnih izbora u aprilu kada su pobedili socijalisti, ali nisu uspeli da dobiju dovoljno podrške u parlamentu da vode samostalnu politiku, prenosi Rojters.

Kako se navodi, najavljeni predlozi među kojima je radna i penziona reforma, imaju za cilj da obezbede podršku krajnje leve stranke – Unidas Podemose socijalističkoj vladi.

Ipak, Rojters saznaje iz neimenovanih izvora da socijalisti ponovljene izbore sada vide kao verovatniji scenario.

„Ono što vidimo sada je da postoji 30 odsto šanse za dogovor oko vlade i 70 odstoda će bitni novih izbora. Ali radimo na tih 30 odsto“, rekao je izvor.

Podemos je saopštio da predlozi izgledaju zanimljivo, ali ponovio prethodni zahtev da socijalisti moraju da budu voljni da podele vlast.

„Neko ko nije daleko od polovine podrške građana ne može se pretvarati da ima svu moć. Mi kažemo: Podeli odgovornost“, izjavio je vođa Podemosa Pablo Iglesias.

Socijalisti su u aprilu dobili 28,7 odsto glasova.

Ako do 23. septembra nema dogovora o španskoj vladi, novi izbori će se održati 10. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar