U trendu

Španija: Obustavljena istraga protiv kraljevog doušnika

MADRID – Špansko državno tužilaštvo odustalo je danas od dve istrage o poslovima navodnog doušnika kralja Huana Karlosa, jer nije prikupljeno dovoljno dokaza o kriminalnim aktivnostima.

Huan Karlos (84), koji je otišao iz Španije u Ujedinjene Arapske Emirate u avgustu 2020. godine pod senkom skandala, u poslednje dve godine je bio predmet višestrukih istraga za pranje novca od strane španskih i švajcarskih vlasti, prenosi Rojters.

Odluka španskog pravosuđa da obustavi ove dve istrage povezane sa isplatama navodno izvršenih na osnovu ugovora o kupovini modernih vozova u Saudijskoj Arabiji i zbog ofšor računa u britanskom Džersiju, usledila je nakon slične odluke švajcarskog tužilaštva prošlog decembra.

U saopštenju tužilaštva se navodi da nije utvrđena bilo kakva veza između uplate od 65 miliona evra (72 miliona dolara) koju je primio bivši španski kralj i dodele unosnog ugovora konzorcijumu španskih kompanija u poslu prodaje vozova Saudijskoj Arabiji.

Advokat bivšeg kralja izjavio je da tužilac nije uspeo da dokaže postojanje bilo kakvog kršenja zakona ili kriminalnog ponašanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.