U trendu

Španija prihvata 1.500 dece i maloletnika izbeglih iz Maroka

MADRID – Vlada Španije danas je najavila da će rasteretiti pretrpane prihvatne centre za maloletne izbeglice kako bi mogla da smesti 1.500 dece i maloletnika koji su ove nedelje izbegli iz Maroka u severnoafričku špansku enklavu Seuta.

Rojters saznaje od dobro upućenog izvora da je u ministarstvu za socijalna pitanja održan hitan sastanak o ovom pitanju i da je od lokalnih samouprava zatraženo da prihvate decu i maloletnike koji su bez pratnje izbegli u Seutu.

„Španske regionalne vlasti su pokazale solidarnost tokom migrantske krize i pozitivno su odreagovale na predlog vlade u Madridu“, navodi izvor Rojtersa i dodaje da će u narednim danima biti postignut finalni dogovor.

Stotine izbeglica pokušale su i danas da se probiju do grada Seute, na španskoj teritoriji na severozapadu Afrike, uprkos snažnom policijskom nadzoru, a zvanični Madrid je naredio proterivanje po hitnom postupku hiljada ljudi koji su u poslednja dva dana uspeli da preplivaju ili da se preko stenja domognu ove španske enklave na Magrebu.

Do sada je proterano oko dve trećine od 8.000 izbeglica koje su u poslednja dva dana ilegalno ušle u Seutu, potvrđeno je iz ministarstva unutrašnjih poslova Španije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.