U trendu

Španija: Regioni od 9. maja sami odlučuju o lokdaun merama

MADRID – Španska vlada će prebaciti ogovornost na 17 autonomnih regiona da od 9. maja donose odluke o restriktivnim merama protiv kovid-19, kada uskoro istekne vanredno stanje, izjavila je danas zamenica premijera Karmen Kalvo.

Šestomesečno vanredno stanje, koje omogućava legalno uvođenje restriktivnih mera, ističe u nedelju, prenosi Rojters.

Autonomne vlasti će moći da odrede da li će se opredeliti za policijski čas i koja područja bi mogla da idu u lokdaun, ali moraju da dobiju podršku lokalnih sudova, dodala je Karmen Kalvo.

„Autonomne zajednice mogu da opravdavaju, osporavaju, predlažu mere, policijski čas, da uvode lokdaune koji limitiraju prava i slobode, ali moraju da dobiju sudska odobrenja“, kazala je zamenica premijera.

Ukoliko lokalni sud odbije predložene mere, lokalna vlast može da se žali Vrhovnom sudu Španije, koji će onda odrediti pravila obavezujuća za sve autonomne zajednice.

Kada nema vanrednog stanja, španske vlasti nemaju pravo da suspenduju građanske slobode, kao što su sloboda kretanja ili okupljanja.

Zajednice sa visokom zaraznom stopom, kao što je Baskija, tražile su od vlade da produže vanredno stanje.

Još nije poznato kako će regioni odlučivati sada kada je odgovornost prebačena na njih ili kako će presuditi lokalni sudovi.

Centralna vlada je, međutim, odlučila da do 9. avgusta zaštiti vlasnike kuća ili stanova ukoliko ne mogu da plate hipoteku, a takođe nije moguće i iseći im stuju i isključiti vodu ako nisu platili račune.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.