U trendu

Španija: Sančes želi da obeležje nove vlade bude dijalog

MADRID – Španski premijer Pedro Sančes
zvanično je danas predstavio kralju Felipeu VI sastav nove levičarske koalicione vlade i poručio da želi da njeno obeležje bude dijalog koji je potreban za rešavanje najvažnijih pitanja u zemlji, poput separatizma u Kataloniji.

Sančes je najavio da će se njegova vlada, pored ekonomskog rasta kao prioriteta, usredsrediti na poboljšanje odnosa između različitih španskih regiona, prenosi AP.

„Naši građani zahtevali su od svojih političara Španiju umerenosti, a ne sukoba“, rekao je premijer.

Kako bi dobio podršku koja mu je bila neophodna da bi dobio odobrenje parlamenta za formiranje vlade, Sančes je morao da pristane na otvaranje pregovora s vladom Katalonije, koja želi da otcepi tu pokrajinu od Španije, podseća AP.

Sančes, koji je na vlast došao 2018. godine, ostao je na čelu vlade nakon što je njegova Socijalistička partija pobedila na izborima prošle godine i pošto je uspeo da formira koalicionu vladu sa levičarskom strankom „Unidas Podemos“ prošle nedelje.

On je, kako bi prilagodio uključivanje druge partije u vladu, povećao broj ministara sa 17 na 22 i njegov kabinet biće jednako podeljen između muškaraca i žena.

Sančes je rekao da će ravnopravnost polova biti jedan od glavnih zadataka njegove vlade.

To će biti prva koaliciona vlada u Španiji od ponovnog uvođenja demokratije 1978. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar