U trendu

Španija: Stroge mere za neke regione da spreče četvrti talas

MADRID – Vlasti u nekoliko španskih regiona uvele su danas stroge epidemiološke mere protiv Kovid-19 kako bi zaustavile sve veću stopu novih infekcija i sprečile da se razviju u četvrti talas zaraze.

Rojters prenosi da je u proteklih 14 dana stopa zaražavanja u Španiji porasla na 165 slučajeva na 100.000 ljudi, u poređenju sa 128 slučajeva sredinom marta, ali je i dalje znatno ispod vrhunca od 900 slučajeva zabeleženih krajem januara.

Agencija navodi da su zbog zabrinutosti da bi povećani socijalni kontakti tokom nedavnih Uskršnjih praznika mogli povećati broj slučajeva, vlasti Katalonije najavile da će ponovo uvesti zabranu stanovnicima da putuju izvan matičnog regiona.

To ograničenje bilo je ukinuto poslednjih nedelja kako bi se članovima domaćinstva omogućilo slobodno kretanje unutar Katalonije, ali će ponovo važiti od petka, pošto je ovaj region sa jučerašnjim podacima imao incidenciju od 203 slučaja na 100.000 ljudi.

Rojters prenosi da su i vlasti Baskije zaustavile sva nebitna putovanja u glavni grad Vitoriju i pokrajinu Alava i van njih, nakon što je 14-dnevna učestalost zaraze premašila 400 slučajeva na 100.000 ljudi.

Slične mere su uvedene i za mali grad Tarazona u regionu Aragona, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar