U trendu

Španija: Zbog ptičjeg gripa usmrćeno 130.000 kokošaka

MADRID – Španske vlasti usmrtile su više od 130.000 kokošaka nakon izbijanja ptičjeg gripa otkrivenog u severnom regionu Kastilja i Leon, saopštili su lokalni zvaničnici, preneo je Rojters.

Industrijski utovarivač pokupio je hiljadu usmrćenih pilića i bacio ih u kamion sa otvorenim krovom, koji ih je odvezao na mesto spaljivanja ispred farme, može se videti na slikama Grinpisa.

Na farmi, koja je i dalje izolovana, preduzete su odgovarajuće mere usmrćivanja i zbrinjavanja ostataka svih životinja, navedeno je u jučerašnjem saopštenju lokalnog udruženja veterinara.

Vlasti su uvele zonu izolacije od 10 kilometara oko farme, koja se nalazi nedaleko od sela Iskar u provinciji Valjadolid, otprilike 130 kilometara severozapadno od Madrida, ali kažu da postoji mala opasnost po ljude.

„Mogućnost prenošenja na ljude je izuzetno retka i stoga nas ne zabrinjava“, rekao je portparol regionalne vlade Kastilje i Leona Karlos Fernandes Kariedo.

Žarišta virusa, koji divlje ptice selice često prenose na domaće životinje, zabeležena su, između ostalog, u Francuskoj, Nemačkoj, Britaniji i Holandiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar