U trendu

Španska princeza prvog dana suđenja bila 12 sati u sudnici

Španska princeza Kristina i njen suprug Injaki Urdangarin proveli su u ponedeljak 12 sati u sudnici, gde su se prvog dana suđenja suočili sa optužbama za korupciju i poresku prevaru.

To je prvi put od ponovnog uspostavljanja monarhije 1975. da se sudi jednom članu španske kraljevske porodice.

Španska princeza (50) i njen suprug tokom prvog ročišta nisu ništa rekli, ali su njihovi advokati, kao i zastupnici grupe od još 16 optuženih iznosili argumente zašto bi optužbe protiv njihovih klijenata trebalo da budu odbačene.

Kako se očekuje, suđenje će trajati šest meseci.

Jedan od advokata je zatražio da se kao svedoci pojave sadašnji i bivši kraljevi.

Prema odluci sudije, suđenje će biti nastavljeno u februaru, prenele su agencije.

Princeza Kristina je optužena za utaju poreza zato što navodno nije prijavila porez na lične troškove, koje je platila kompanija za trgovinu nekretnina u vlasništvu nje i njenog supruga.

Ukoliko bude proglašena krivom, princezi preti maksimalna kazna zatvora od osam godina.

Zajedno sa Kristinom, na optuženičku klupu je selo još 17 ljudi, među kojima je i njen suprug Injaki, inače bivši španski rukometaš i poslovni čovek.

Urgangarin je suočen sa težim optužbama da je koristio svoju titulu Vojvode od Palme da bi proneverio oko šest miliona evra sredstava iz javnih fondova, preko svoje neprofitne organizacije „Nos Institut“.

Skandal u vezi španske kraljevske porodice i njihovog luksuznog života razljutio je Španiju i doprineo abdikaciji njenog oca 2014.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.