U trendu

Španska vlada negira da je špijunirala katalonske lidere

MADRID – Španska vlada danas je negirala da je nezakonito špijunirala lidere borbe za katalonsku nezavisnost korišćenjem softvera „Pegaz“, nakon što je grupa za ljudska prava otkrila da je su meti bile desetine telefona separatista, ali nije iznela ništa o tome da li preduzela bilo kakav elektronski nadzor odobren od suda.

Kanadska organizacija Citizen Lab saopštila je juče da je nakon 2017. godine i neuspelog pokušaja da Katalonija dobije nezavisnost, više od 60 ljudi povezanih sa separatističkim pokretom te španske autonomne oblasti, uključujući sadašnje i bivše regionalne lidere, bilo na meti špijunskog softvera „Pegasus”, koji je izradila izraelska grupa NSO, prenosi Rojters.

Portparolka španskog kabineta Izabel Rodriges izjavila je da Vlada u Madridu nema šta da krije, kao i da će u potpunosti sarađivati u bilo kakvoj istrazi u vezi sa ovim navodima.

„Španija je demokratska država sa punom vladavinom prava i svako njihovo ograničavanje zahteva zabranu ili sudski nalog“, navela je Rodriges.

Grupa Citizen Lab je istakla da ne može direktno da bilo kome pripiše špijunske operacije, ali da posredni dokazi upućuju na španske vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar