U trendu

Španski i finski premijeri ponovili pretnje Zapada Rusiji

MADRID – Premijer Španije Pedro Sančez ponovio je danas tokom zajedničke konferencije za novinare sa premijerkom Finske Sanom Marin da će se Rusija suočiti sa ogromnim ekonomskim pritiskom u slučaju da pokrene bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini.

Rusija je resporedila desetine hiljada pripadnika svojih oružanih snaga nedaleko od granice sa Ukrajinom, ali negira da planira bilo kakav napad na tu susednu državu, prenosi Rojters.

Međutim, Ruska Federacija zahteva sveobuhvatne bezbednosne garancije od NATO, uključujući obećanje da Ukrajini nikada neće biti dozvoljeno da se pridruži Alijansi.

Evropska unija i SAD zapretile su daljim ekonomskim sankcijama Rusiji ako napadne Ukrajinu.

„Važno je preneti poruku Rusiji da bi svaka vojna intervencija imala ogromne i ozbiljne posledice po njenu ekonomiju zbog sankcija EU“, rekao je Sančez na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom koleginicom iz Finske, ali nije precizirao u kom obliku će biti uvođene sankcije.

Finska premijerka Sana Marin ponovila je da njena zemlja nema neposredne planove za pridruživanje NATO, ali je rekla da Rusija nema pravo veta na takvu odluku.

„Imamo mogućnost da se u budućnosti prijavimo (za ulazak u NATO) i veoma je važno da tu mogućnost zadržimo za sebe. Niko nam ne može reći šta ćemo da radimo. To je naša odluka“, rekla je premijerka Finske.

Iako nije članica NATO, Finska sarađuje sa Alijansom i povečhala je svoju vojnu spremnost nakon što je Moskva rasporedila svoje snage duž granice sa Ukrajinom.

Finska ima granicu od 1.340 kilometara sa Rusijom i tešku i bolnu istoriju, između ostalog i tokom Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.