U trendu

Španski kralj i premijer kritikuju katalonski referendum

Španski kralj Felipe Šesti danas je prvi put komentarisao nameru katalonskih vlasti da održe refrendum o nezavisnosti tog španskog regiona, rekavši da gradjani moraju da poštuju Ustav zemlje, a koji zabranjuje secesiju njenih delova.

Felipe Šesti je na ceremoniji dodele nagrada u kulturi rekao da će ustav „preovladati“ nad bilo kojim pokušajem razbijanja Španije.

On je naveo da će prava svih Španaca biti odbranjena od „svakog ko iskorači izvan ustava i statuta“.

Španska vlada pokušava sudskim putem da spreči održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, planiranog za 1. oktobar, a španski premijer Marijano Rahoj apelovao je danas na gradjane Katalonije da ne izadju na referendum za koji je rekao da je neustavan.

„Ako vas iko poziva da izadjete na glasanje, nemojte ići, jer se referendum ne može održati, bio bi to potpuno nezakonit čin“, rekao je Rahoj.

Katalonske vlasti, koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, navode da će glasanje o nezavisnosti biti održano 1. oktobra uprkos tome što je Ustavni sud Španije suspendovao održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj zakonitosti. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.