U trendu

Španski obavještajci priznali špijuniranje Katalonaca

MADRID, 26. aprila (Hina) – Španska obaveštajna služba (CNI) priznala je da je u određenom momentu koristila program Pegaz, kako bi istraživala aktivnosti vođa pokreta za nezavisnost Katalonije, ali se pritom ogradila da je to praćenje organizovano na individualnom nivou i uz odobrenje sudija, piše španski „El Pais”.

List se poziva na izvore koji nisu naveli ko je i kada bio praćen putem programa Pegaz, napravljenog u Izraelu i poznatog po tome što može neprimetno da zarazi mobilne telefone ciljanih osoba.

Navodi se i da je časopis „Nujorker” prošle nedelje objavio reportažu o korišćenju Pegaza, uz napomenu da ga koriste i demokratske zemlje EU, kako bi pored ostalih špijunirale novinare i aktiviste, prenosi Hina.

Pozivajuci se na Citizen Lab, istraživački centar univerziteta u Torontu, časopis je izvestio da je Španija putem Pegaza špijunirala mobilne telefone zagovornika nezavisnosti Katalonije.

S druge strane, izvori bliski CNI-u, na koje se poziva „El Pais”, smatraju neverodostojnim izvještaj Citizen Laba prema kojem je navodno 63 katalonskih pobornika nezavisnosti bilo prisluškivano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar