U trendu

Španski region prekinuo korišćenje AstraZeneka vakcine

MADRID – Pokrajinske španske zdravstvene vlasti saopštile su danas da su prekinule korišćenje KOVID-19 vakcine kompanije AstraZeneka dok ne sačekaju izveštaj Evropske agencije za bezbednost lekova (EMA), iako je vlada saopštila da će za sada i dalje nastaviti upotrebu te vakcine.

Pokrajina Kastilje i Leona razmotriće da li treba koristiti vakcinu nakon što EU i nacionalne zdravstvene vlasti donesu odluku na osnovu izveštaja o bezbednosti EMA, saopštila je regionalna zdravstvena služba na svojoj veb stranici, prenosi Rojters.

Stručnjaci EMA su proverili u kojoj meri neki slučajevi zgrušavanja krvi kod odraslih koji su nedavno dobili AstraZenecu vakcinu mogu biti povezani sa injekcijama i agencija će kasnije danas održati brifing o mogućim neželjenim efektima.

Španska nacionalna vlada smatra da je vakcina bezbedna, rekla je novinarima ministarka spoljnih poslova Aranća Gonzales Laja.

„Za nas u Španiji je važno šta kaže EMA, do sada su govorili da je sigurna i mi ćemo nastaviti da vakcinišemo vakcinom AstraZeneka jer verujemo stručnjacima i EMA-i“, rekla je ona.

Španija je, zajedno sa drugim evropskim zemljama, suspendovala upotrebu vakcine na nekoliko dana prošlog meseca, ali je vakcinacija potom nastavljena kada je EMA rekla da su koristi vakcine očigledno nadmašile rizike.

Španija ubrzava vakcinaciju protiv KOVIDA-19 i nastoji da u potpunosti vakcinishe 25 miliona ljudi, ili oko 53 odsto stanovništva, do kraja jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.