U trendu

Španski sud poništio proglašenje nezavisnosti, Pudždemon: Ne bežim od pravde!

Španski ustavni sud poništio je danas katalonsku deklaraciju o nezavisnosti, kaže portparol suda.

Deo katalonske vlade došao je u Brisel „na neodređeno vreme“ kako bi u „srcu Evrope“ skrenuo pažnju na problem Katalonije, izjavio je danas Karles Pudždemon, smenjeni lider tog španskog regiona, poručivši da ne beži od pravde i da nije došao u Belgiju da traži politički azil.

„Nisam došao u Brisel da tražim politički azil. Došao sam u Brisel kao prestonicu Evrope“, rekao je Pudždemon na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare.

On je rekao da će se vratiti kući „odmah“ ako Španija garantuje fer sudski proces, prenosi AP.

„Drugi deo (katalonske) vlade na čelu sa zamenikom premijera, nastaviće u kataloniji kao legitimni članovi katalonske vlade. Nikad nismo napustili vladu. Štaviše, nastavićemo da radimo našom strategijom ne-konfrontacije“, rekao je Pudždemon na konferenciji za novinare.

On je kritikovao španski pravosudni sistem, rekavši da, sa svojim saradnicima, želi da pokažu svetu „ozbiljni demokratski deficit u Španiji“.

Prema njegovom mišljenju, optužbe protiv njega su instrument države i primer su, kako kaže, „maksimalne ratobornosti španske države“.

„Nećemo bežati pred akcijom pravosuđa, ali ćemo se boriti politički“, rekao je katalonski lider.

Dodao je da za njega optužbe državnog tužioca nemaju pravnu važnost, prenose španski mediji.

„Oni gone zbog ideje, ne zbog zločina. Traže 30 godina za svakog od nas“, rekao je on.

Katalonski parlament proglasio je nezavisnost nakon tajnog glasanja 27. oktobra, ali su sednicu i glasanje bojkotovali poslanici unionisti. Kao odgovor, španska vlada pokrenula je član 155 španskog ustava, poznat kao „nuklearna opcija“, oduzevši autonomiju katalonskom parlamentu. Novi regionalni izbori raspisani su za 21. decembar, rekao je premijer Marijano Rahoj, dok je katalonski lider Karles Pudždemon potez Madrida ocenio kao „agresiju“ pozvavši na „mirnu demoktratsku opoziciju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar