Spasilačke ekipe u potrazi za preživelima

TIRANA – Spasilačke ekipe uz pomoć bagera pokušavaju da pronađu preživele, zarobljene u srušenim stambenim zgradama nakon snažnog zemljotresa u Albaniji, u kojem je poginulo najmanje 14, a povređeno više od 600 ljudi, prenosi AP.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sedam tela izvučeno iz ruševina u obalskom gradu Draču, 33 kilometra zapadno od glavnog grada Tirane, a pet tela je pronađeno u srušenom stambenom objektu u severnom gradu Tumane.

Jedna osoba je preminula nakon skoka iz svoje kuće u Kurbinu, 50 kilometara severno od prestonice, dok je još jedna osoba poginula na putu koji se urušio u severnom gradu Lješu, stoji u saopštenju.

„Drač i Tumane su dva najteže pogođena lokaliteta, sa velikom materijalnom štetom i … tragično izgubljenim životima“, istakala je ministarka odbrane Olta Džačka u izjavi, koju je prenosila televizija.

Ona je rekla da se radovi na traženju i spašavanju nastavljaju na svim lokacijama na kojima su se srušile zgrade.

„Ali ovo su izuzetno teške operacije, gde morate da radite polako jer postoji veliki rizik od daljeg urušavanja, što ugrožava ne samo stanovnike, već i one koji su zarobljeni, kao i same spasioce“, dodala je ona.

Ansa prenosi da je posebno teška situacija u Draču gde spasioci golim rukama raščišćavaju ruševine u potrazi za preživelima.

Prema poslednjim informacijama koji je izneo albanski premijer Edi Rama 28 osoba je spašeno, prenosi ATA.

On je rekao da su sve vladine agencije u pripravnosti i da intenzivno rade na spašavanju ljudi u Draču i Tumaneu.

Seizmolog Rapo Ormeni iz albanskog Instituta za geologiju, energiju, vodu i životnu sredinu rekao je da se zemljotres jačine 6,4 stepeni po Rihterovoj skali smatra jakim.

„Oštećenja u epicentru biće znatna zbog njegove velike energije, jačine“, rekao je Ormeni i dodao da se ovakve vrste zemljotresa osećaju u širem području zbog velike dubine i jačine.

On se osetio širom Albanije, ali i u inostranstvu, sve do Bugarske, Bosne, Italije i drugih zemalja, rekao je Ormeni.

On je naveo da je bilo više od 150 naknadnih potresa i da će oni biti nastavljeni.

Naknadni potresi bi mogli da predstavljaju pretnju zgradama koje su već oštećene prvobitnim potresima, ali još nisu srušene, izjavio je Ormeni i upozorio ljude da se drže podalje od zgrada dok vlasti ne potvrde da su sigurne za ulazak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.