U trendu

Spasioci iz Republike Srpske odriču se dnevnica u korist devojčice iz Turske

BANJALUKA – Spasilački timovi Republike Srpske planiraju da se odreknu dnevnica u korist 11-godišnje devojčice, koju su spasili posle zemljotresa u Turskoj.

Devojčica Irmak Bajrak u zemljotresu je izgubila roditelje, a akcija njenog spasavanja trajala je četiri sata.

Pripadnik spasilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Jovanović rekao je da je tim od 30 članova dobio svoju nagradu time što je učestvovao u spasavanju jednog života.

„Mislim da veće nagrade od te nema“, rekao je Jovanović za RTRS.

Spasilac Mladen Kulić rekao je da im je žao što nisu imali priliku da spasu još nečiji život, ali je istakao da su preživeli veoma teške trenutke suočavajući se sa ogromnim razaranjem za koje se, kako je naglasio, nikako nije moguće dovoljno pripremiti, jer su spratovi zgrada naslagani jedan na drugi i bez mehanizacije je nemoguće raščistiti i doći do unesrećenih.

I pas tragač Tora uradio je veliki deo posla, i to kvalitetno i brzo, napominje spasilac Aleksandar Neumović i konstatuje da „kada spasiš jedan život, kažu da je to kao da si spasio ceo svet“.

Spasilac Dragiša Vuletić naglasio je da tokom deset dana niko od spasilaca iz Srpske nije povređen, a zamenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Ćuk saglasio se da je, osim spasavanja ljudi, najveća satisfakcija što su se spasioci vratili zdravi i naglasio da je na terenu i u uslovima kao što je zemljotres, najvažniji timski rad.

V.D. direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su spasioci veliku podršku imali od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Radovana Viškovića koji su ih, kako je naglasio, svakodnevno zvali telefonom.

Dodik će nagraditi spasioce sa po 5.000 konvertabilnih maraka, što je oko 2.500 evra, a u Palati Republike biće upriličen i prijem za pripadnike Spasilačkog tima Republike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.