Spec. tužilaštvo protiv privremenog puštanja Veseljija

HAG – Specijalno tužilaštvo usprotivilo se zahtevu za privremeno puštanje iz pritvora optuženog Kadrija Veseljija, jer je optužen za ratne zločine za koje mu preti kazna doživotnog zatvora, a postoji i rizik od bekstva, prenosi Gazeta Ekspres.

Glavni tužilac Džek Smit navodi da zahtev Veseljijevog advokata Bena Emersona treba odbiti, jer mu za počinjena dela preti kazna doživotnog zatvora, k i da tužilaštvo zato smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru, prenosi Kosovo onlajn.

„Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bekstva, koji će se i povećati kada Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo u Hagu smatra da francuski sudija Nikolas Giljo mora da sagleda sve cinjenice, pre nego što donese odluku o puštanju ili nastavku pritvora Kadrija Veseljija.

„Sudija za prethodni postupak mora shvatiti da postoji osnovana sumnja da Veselji može pociniti krivicno delo iz nadležnosti specijalizovanih veća i da postoje rizici od narušavanja reda, kao i da će Veselji ometati vodhenje krivicnog postupka. To podrazumeva i uticaj na svedoke, žrtave ili saucesnike. Morate uzeti u obzir ozbiljnost krivicnih dela i nacin , kao i okolnosti u kojima su pocinjena. Istovremeno i Veseljijeve licne karakteristike, ponašanje, okruženje i uslovi u kojima živi , sve ove okolnosti ukazuju na rizik od ponavljanja krivicnog dela ili izvršinja novih krivicnih dela“, navode iz tužilaštva u Hagu.

Glavni tužilac Smit i njegov tim pridaju posebnu važnost, kako se navodi, Veseljijevoj prošlosti i uticaju na obaveštajne službe, kao razlog za produžetak njegovog pritvora, jer važi za jednog od najiskusnijih obaveštajnih oficira na Kosovu, bivši je šef obaveštajnih službi OVK i Kosovske obaveštajne službe.

Kako se navodi, činjenica da Veselji može putovati u preko 180 zemalja sveta za tužilaštvo je dovoljan razlog da treba preduprediti mogućnost njegovog bekstva produžavanjem pritvora. Specijalno tužilaštvo dodaje da na Kosovu vlada klima zastrašivanja i da Veselji ima efikasna sredstva da ućutka svakog svedoka, prenosi portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.