U trendu

Specijalni izvestilac UN pozvala na okončanje nekažnjivosti Izraela

ŽENEVA – Specijalni izvestilac UN za stanje ljudskih prava u okupiranoj Palestini Frančeska Albaneze pozvala je međunarodnu zajednicu da okonča nekažnjivost Izraela za aneksije, navodi se u saopštenju UN.

„Talas smrtonosnog nasilja koji je zahvatio okupiranu Zapadnu obalu od početka ove godine je neumoljiva posledica invazivne i represivne okupacije kojoj se ne nazire kraj i kulture bezakonja i nekažnjivosti koju Izrael neguje i uživa“, poručila je Albaneze.

Ona je dodala da je tokom 90 dana u izraelskim vojnim napadima na palestinske teritorije poginulo 80, a povređeno više od 2.000 Palestinaca. U napadima, kako je navela, stradalo je i 13 Izraelaca.

„zrael, ohrabren nedostatkom smislene intervencije, učvrstio je agresivnu i represivnu okupaciju… Svaki gubitak života, bilo palestinski ili izraelski, tragičan je podsetnik na cenu koju ljudi plaćaju zato što se ne bave sveprisutnom nepravdom i njenim osnovnim uzrocima“, rekla je specijalni izvestilac UN.

Albaneze je pozvala međunarodnu zajednicu da prestane da „toleriše” izraelsko kršenje međunarodnog prava skoro jedan vek i da prekine praksu jednostavnog prebrojavanja žrtava i pozivanja na uzdržanost.

„Organizacija ne može da se upušta u snishodljivo prihvatanje nerešivog ‘sukoba’ i mita o sukobljenim narativima, kao ni u podsticanje strana u sukobu da deeskaliraju tenzije i nastave pregovore“, rekla je Albanese, ocenjujući da u stvarnosti ne postoje ravnopravne strane i njihov konflikt, već, kako je navela, opresivni režim koji ugrožava pravo čitavog naroda na postojanje, zaključuje se u saopštenju UN.

Od početka 2023. godine situacija na Zapadnoj obali, posebno u gradovima Dženin i Nablus, postala je veoma teška zbog neprestanih racija izraelske vojske na Palestince.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen optužio je UN za pristrasnost zbog saopštenja Saveta bezbednosti u kojem se izražava zabrinutost zbog planova Izraela da proširi jevrejska naselja na Zapadnoj obali, što, kako se navodi u saopštenju, predstavlja opasnu pretnju održivosti rešenja sa dve države unutar granica iz 1967. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.