U trendu

Specijalni predstavnik Kine odlazi u Ukrajinu

Kina je saopštila da će od ponedeljka njen specijalni predstavnik otići u posetu Ukrajini, Rusiji i drugim evropskim zemljama da razgovara o „političkom rešenju“ rata u Ukrajini.

„Od 15. maja ambasador Li Hui, specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijske poslove otići će u Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku i Rusiju da razgovara sa svakom od strana o političkom rešenju ukrajinske krize“, rekao je danas novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

To će biti kineski diplomata najvišeg ranga koji će otići u Ukrajinu od početka ruske invazije krajem februara 2022.

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je telefonom prošlog meseca sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Kina je tom prilikom najavila da će Li Hui predvoditi delegaciju u poseti Ukrajini i drugim zemljama, ali tada datum nije bio preciziran.

Li Hui je bivši zamenik kineskog ministra spoljnih poslova i specijalista za bivši sovjetski prostor. Bio je kineski ambasador u rusiji 10 godina, i prema tome u redovnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kina tvrdi da je uvek održavala dijalog s Ukrajinom na diplomatskom nivou i da ima neutralan stav prema sukobu, iako ima privilegovane veze sa Rusijom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova u februaru objavilo je svoj stav o krizi u Ukrajini u 12 tačaka, u kojoj je pozvalo na poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, što podrazumeva i Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.