U trendu

Špijunirani Al Dzazirini novinari?

DOHA – Dnevni list „Il Manifesto“ leve orjentacije piše da su Saudijska Arabija i Emirati, zahvaljujući izraelskom elektronskom proizvodu „Pegasus“, uspeli da hakuju i kontrolišu mobilne telefone 36 novinara, urednika, voditelja i direktora televizijske kuće „Al Dzazira“.

Izraelski špijunski softver je omogućio da se slušaju, registruju i snimaju poruke i razgovori i presnimavaju fotografije sa ajfona zaposlenih u „Al Dzaziri“, a u nekim slučajevima ukradeni sadržaj sa privatnih telefona bio je iskorišćen za ucenjivanje vlasnika, piše italijanski list.

Hakovanje je otkriveno nakon što je jedan od prisluškivanih telefona analiziran od strane grupe istraživača „Sitizen Lab“ (Citizen Lab) univerziteta u Torontu, koji godinama kontroliše informatičku sigurnost.

Kompanija „Epl“, proizvodzač ajfona, navela je da je upoznata sa slučajem i da su „najnovije verzije njenih telefona zaštićene od hakovanja“.

Prema pisanju italijanskog lista, softver za špijuniranje „Pegasus“ je tako programiran da se uništi ako uđe u neku od zemalja gde je informatička kontrola stroga kao što je Rusija, SAD Iran i Izrael.

“Softver” Pegaus je proizvod privatne izraelske firme “Nso Group”, a italijanska novina citira izraelske medije koji tvrde da ne postoji kontrola proizvodnje i prodaje ovog špijunskog softvera.

Saudijska Arabija i Emirati su u zavadi sa Katarom, gde je sedište TV stanice „Al Dzazira“, koja je veoma gledana u arapskom svetu, i tvrde da ta TV kuća služi iranskoj propagandi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.