Špijunska afera trese Evropu: Za koga je radio Danijel M?

Švajcarska Federalna obaveštajna služba (FIS) nije konkretno želela da komentariše slučaj Švajcarca Danijela M. (54).

On je u petak uhapšen u Nemačkoj pod sumnjom da je špijunirao nemačke finansijske istražitelje uključene u kupovinu CD-ova sa podacima o osobama koje izbegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku.

„Kada neko u Švajcarskoj koristi ilegalne metode da ukrade državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i mi imamo jednicu koja se bori protiv toga“, rekao je direktor FIS Markus Zajler novinarima na brifingu u Bernu, prenosi Rojters.

Zajler je kazao da je „FIS aktivan u zemlji i inostranstvu“, na šta je upitan da li to uključuje i Nemačku.

„Jednostavno neću ništa da kažem“, odgovorio je šef FIS.

Izvor Rojtersa iz izvora u nemačkoj vladi naveo je da je u Berlinu ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel zatražio od švajcarske ambasadorke Kristin Šraner Burgener da objasni poslednja dešavanja „u interesu nemačko-švajcarskog prijateljstva“. Taj izvor je kazao Gabrijelov zamenik Valter Lindner juče popodne primio ambasdorku i zatražio informacije o špijunskom slučaju, ali nije naveo nikakve detalje.

Nemačko Državno tužilaštvo je u petak je saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine, preneo je AFP.

„Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i oko bankarskog centra Frankfurta“, navedeno je u saopštenju.

„Velt“ je u nedelju objavio da je misija Danijela M. bila da identifikuje nemačke poreske istražitelje koji su uključen i u kupovinu CD-ova sa podacima o „poreskim prevarantima“, za koje AFP navodi da su već ranije u prošlosti ugrožavali nemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko nemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove CD-ove na kojima se nalaze liste sa računima državljana Nemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

U tekstu „Velta“ piše da se veruje da Danijel M. radi za švajcarsku obavestajnu službu NDB i da je bio zaposlen u nemačkom finansijskom i bankarskom sektoru

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.