U trendu

Spisak je sve manji: U ove zemlje još uvek smeju da uđu državljani Srbije

Srpski građani prema poslednjim podacima Ministarstva spoljnih poslova, a menjaju se praktično iz časa u čas, bez obaveznog PCR testa i karantina ili samoizolacije, mogu da putuju u samo 21 zemlju.

To su:

* Albanija

* Belorusija

* BiH

* Egipat

* Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sajtu visitjamaica.com)

* Iran

* Republika Kongo

* DR Kongo

* Luksemburg

* Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test)

* Meksiko

* Oman (prilikom sletanja se meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)

* Palau (neophodno je prilikom ulaska popuniti formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)

* Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije)

* San Marino

* SAD (Ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini, osim Hong Konga i Makaoa, Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa”.

* Tanzanija (svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test)

* Turska (pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature)

* Ujedinjeni Arapski Emirati – ulazak u ovu zemlju se različito tretira: Dubai je otvorio granice, dok je Abu Dabi potpuno zatvoren

* Ukrajina (bez ograničenja, uz uslov da srpski državljani imaju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa kovid 19, s tim da osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini)

* Centralnoafrička republika

Podsetimo, sredinom jula Savet EU je uklonio Srbiju i Crnu Goru sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u Evropsku uniju i zemlje Šengenskog prostora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.