U trendu

Splitsko-dalmatinska županija uvodi rigoroznije mere

SPLIT – Štab civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije predložio je Nacionalnom štabu set novih mera koje će važiti u narednih 15 dana.

Među njima je obavezno korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom gde se očekuje veći protok ljudi bez obzira na fizičku distancu.

Takođe, zabranjena je prodaja alkoholnih pića od 20 časova do 6 ujutru.

Ograničava se rad ugostiteljskih objekata i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja pružaju ugostiteljske usluge i to tako što hranu, piće, napitke i slatkiše mogu da poslužuju samo na terasama ili u baštama i uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mera i posebnih preporuka i uputstava Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vreme može da bude od 6 ujutru do 20 uveče.

Radno vreme kazina, automat-klubova i uplatnih mesta za klađenje ograničava ase od 8 ujutru do 20 sati, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u tim prostorijama,
prenosi hrvatski Index.

Dečje igraonice i radionice u zatvorenom se zabranjuju, dok
škole stranih jezika nastavu mogu održavati samo onlajn.

Preporučeno je da se obustave posete korisnicima ustanova socijalne zaštite koje pružaju uslugu smeštaja u zatvorenim prostorima, kao i posete korisnicima gde god je to moguće organizovati na otvorenom.

Preporučeno je i da se obustave svi klupski treninzi u zatvorenim prostorima, osim za klubove koji se takmiče u 1. i 2. rangu takmičenja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu takmičenja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnom nivou u ekipnim sportovima.

Štabovi civilne zaštite u opštinama treba da obavljaju pojedinačni nadzor nad sprovođenjem mera, a posebno mera koje važe za javna i privatna okupljanja, javni prevoz i rad trgovačkih centra i ugostiteljskih objekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.