SPO pobedila na bečkim izborima

BEČ – Socijalemokratska partija Austrije (SPO), kao što se i očekivalo, pobedila je na današnjim gradskim i opštinskim izborima u Beču, pokazuju izlazne ankete objavljene po zatvaranju izbornih mesta.

Prema izlaznim anketama, SPO bi trebalo da osvoji 42 odsto glasova, što je za dva odsto više nego pre pet godina.

Na drugom mestu je Narodna partija Austrije (OVP), koja je osvojila 18,5 odsto glasova i time udvostručila svoje rezultat od pre pet godina.

Stranka Zelenih “pala” je na treće mesto sa 14 odsto glasova.

Dramatičan pad pretrpela je Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je 2015. osvojila 30 odsto glasova, a sada svega 10 odsto.

U bečkoj skupštini biće još Neos koji trenutno ima oko osam odsto glasova.

Tim HC Štrahe, nekadašnjeg lidera FPO Hajnca Kristijana Štrahea, koji je morao podneti ostavke na sve političke funkcije zbog afere „Ibica“, bori se za prelazak cenzusa, jer se računa da bi mogla osvojiti između 3,5 i 5,5 odsto glasova.

„Stranka piva“, kao što se očekivalo neće ući u skupštinu Beča pošto može računati na svega 2,5 odsto glasova, ipak mnogo više nego što su dobile sve ostale manje partije koje su se kandidovale na ovim izborima.

Konačni rezultati ovih izbora biće poznati tek iduće nedelje, pošto je skoro 40 odsto glasača iskoristio priliku da glasa putem pošte, a ti glasovi se prebrojavaju tek od ponedeljka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.