U trendu

Spoljnopolitički odbor EP usvoji izveštaj o Crnoj Gori

BRISEL – Spoljnopolitički odbor Evropskog parlementa usvojio je izveštaj o Crnoj Gori sa 58 glasova ”za”, četiri glasa ”protiv” i devet ”uzdržanih”.

Izvestilac EP, Tonino Picula, u svom izveštaju obuhvatio je napredak Crne Gore na putu evrointegracija za period 2019-2020, uz konstataciju da je ta zemlja ”najdalje odmakla” u regionu na putu evrointegracija, ali i navođenje prepreka i ključnih reformi koje stoje Podgorici na putu ka članstvu u EU.

Izveštaj konstatuje ograničen napredak u reformi pravosuđa u Crnoj Gori i zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije.

”Žalimo i zbog stanja slobode izražavanja i slobode medija, područja u kojem je pet uzastopnih izveštaja Evropske komisije primetilo da nema napretka“, navodi se u izveštaju.

Crna Gora je pohvaljena za svoj konstruktivni pristup regionalnoj saradnji kao i za punu usklađenost svoje spoljne i bezbedonosne politike sa politikom EU.

Izveštaj konstatuje i podršku 76,6 procenata koju EU put Crne Gore ima među crnogorskim građanima, pri čemu se vlasti u Podgorici, ali i EU pozivaju da rade na ispunjavanju jasnih očekivanja naroda u Crnoj Gori.

Usvajanje izveštaj o Crnoj Gori u Evropskom parlementu očekuje se u maju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.