U trendu

Spor Trampa i senatora Mekonela ugrožava planove republikanaca

Spor američkog predsednika Donalda Trampa i lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela produbljen je prethodnih nedelja, što ugrožava sposobnost vladanja njihove Republikanske partije i njene izglede na narednim delimičnim izborima za Kongres SAD.

Republikanska partija iako ima predsednika i apsolutnu većinu i u Predstavničkom domu i u Senatu Kongresa, suočava se s mogućnošću da ne usvoji nijedan važan zakon u prvoj godini njene potpune kontrole u Vašingtonu i da ne ispuni nijedno Trampovo predizborno obećanje.

Tramp ne može da ispuni svoj plan i obećanja bez podrške Mekonela, koji bi bez pomoći predsednika SAD mogao da izgubi većinu u Senatu koju predvodi od januara 2015. godine.

Iako njih dvojica prividno dele stave, planove za usvajanje zakona, birače i političke protivnike, oni se sve više ponašaju kao neprijatelji a ne kao saveznici, dok povećana tenzija u njihovom odnosu narušava izglede republikanaca da zadrže većinu na izborima za Kongres u novembru 2016. godine.

Sporovi unutar Republikanske partije ugrožavaju gotovo sve prioritete američkog predsednika, medju kojima su izgradnja zida na granici s Meksikom, reforma zdravstvenog sistema, odnosno ukidanje „Obamakera“ i reforma poreskog sistema.

Tramp je u utorak zapretio da će dopustiti blokadu američke vlade ako Kongres ne obezbedi sredstva za izgradnju zida, čemu brojni republikanskli poslanici nisu naklonjeni kao Tramp.

Portparolka Bele kuće Sara Senders izjavila je u sredu da Tramp i Mekonel „ostaju ujedinjeni na mnogim zajedničkim prioritetima“, medju kojima su „smanjenje poreza srednjoj klasi, izgradnja zida na granici s Meksikom i jačanje vojske“.

Mekonel je, kao i drugi vodeći republikanci, naročito uznemiren Trampovim upornim napadima na ranjive republikanske senatore kojima je njegova pomoć potrebna.

Zabrinutost je povećala i nedavna Trampova izjava o ekstremnoj desnici, pošto je neke učesnike rasističkog skupa u Šarlotsvilu opisao kao „veoma fine ljude“, što su osudili mnogi republikanci i demokrate.

Mekonel (75) je svega četiri godine stariji od predsednika SAD, ali je u Vašingtonu proveo decenije, a Tramp samo sedam meseci. I po stilu i suštinski, oni su dva sveta.

Mekonel često deluje da gleda nekoliko koraka ispred drugih, dok Tramp skače s jedne teme na drugu, bez jasnog strateškog cilja.

Republikanci koji imaju zadatak da obezbede većinu svojoj stranci na izborima za Predstavnički dom i Senat sledeće godine ne skrivaju svoj gnev, a neki od njih se pitaju „da li žele da zaštite i da rade za republikanskog predsednika ili za republikanski Senat“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar