U trendu

Sporazum EU i Turske dobro funkcioniĆĄe

Sporazum izmedju EU i Turske o smanjenju priliva migranata funkcioniơe i nema novih izbegličkih ruta, izjavio je danas ơef nemačke diplomatije Frank-Valter Ơtajnmajer, a preneli evropski mediji.

„Sporazum funkcioniĆĄe bolje nego ĆĄto smo očekivali, jer je za tri nedelje koje su mu prethodile, u Grčku uĆĄlo oko 27.000 izbeglica, a u prve tri nedelje primene taj broj pao je na 6.000“ rekao je Ć tajnmajer.

Na pitanje da li postoji opasnost da migranti pronadju novi put za ulazak u Evropu, kao ơto je severnoafrička ruta, Ơtajnmajer je odgovorio da za sada niơta ne ukazuje na to.

On je dodao da od zatvaranja balkanske izbegličke rute migranti ne ulaze u Evropu ni preko Albanije i Italije.

Ć tajnmajer je izrazio uverenje da Evropa viĆĄe neće krĆĄiti ljudska prava i ocenio da nisu u pravu oni koji optuĆŸuju Evropsku uniju da se pokorava zahtevima Turske.

Sporazumom izmedju EU i Turske predvidjeno je da izbeglice koje su u Grčku uơle posle 20. marta budu vraćene u Tursku, a EU se obavezala da primi isto onoliko migranata koliko ih bude vraćeno, dok ne ispuni kvotu od 72.000 ljudi.

Mnoge nevladine organizacije za zaĆĄtitu ljudskih prava osudile su sporazum, a Amnesti interneĆĄenel (Amnesty International) naveo je da Turska nije bezbedna za izbeglice i optuĆŸio je Ankaru da je viĆĄe desetina migranata deportovala u Siriju, u kojoj je tokom petogodiĆĄnjeg gradjanskog rata poginulo viĆĄe od 270.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.