U trendu

Sporazum Rusije i Sirije o proširenju ruske baze u Tartusu

Rusija i Sirija potpisale su sporazum o proširenju teritorije i modernizacije ruske vojne pomorske baze u sirijskoj luci Tartus na Sredozemnom moru u narednih 49 godina, saopštila je danas ruska vlada.

„Aktuelni sporazum biće na snazi 49 godina i može biti automatski produžen za još 25 godina, ako nijedna strana ne uputi pisano obaveštenje diplomatskim kanalima 12 meseci unapred o nameri da ga okonča“, kaže se u dokumentu, prenosi TAS S.

Sporazum predviđa da će ubuduće 11 ruskih ratnih brodova moći da bude stacionirano u bazi Tartus u isto vreme, navodi se u objavljenom dokumentu, navodi Rojters.

Sporazum obuhvata sirijsko more, unutrašnje vode i luke, potpisan je 18. januara, ali je objavljen danas, prenosi Sputnjik.

Prema dokumentu, za spoljnu zaštitu obalskih granica punkta zadužene su snage Sirije, dok će spoljne morske granice štititi ruske vojne snage, koje su zadužene i za protivvazdušnu odbranu.

Rusija, prema sporazumu, ima mogućnost da izvan punkta razmešta privremene mobilne jedinice za zaštitu i odbranu luke Tartus.

Ruska strana, takođe, ima pravo da remontuje, usavršava, rekonstruiše i uklanja nepokretnu imovinu, da se bavi kapitalnom izgradnjom i da postavlja plovne pristane, kao i da izvodi podvodne radove u luci Tartus u Siriji, navedeno je u sporazumu.

Sirija je preuzela na sebe rešavanje primedbi trećih strana u vezi s delatnošću punkta za materijalno-tehničku zaštitu ruske vojne mornarice u Tartusu. Punkt ima puni imunitet u odnosu na sirijsku jurisdikciju, navodi Sputnjik.

Rusija i Sirija potpisale su protokol za sporazum o avio-bazi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji, koji podrazumeva razmeštanje ruskih aviona na delu aerodroma Hmejmim, sledi iz teksta protokola, koji je danas objavljen na portalu za pravne informacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar