U trendu

Sporazum s Rusijom o uranijumu pod lupom Kongresa SAD

Komitet za nadzor Predstavničkog doma američkog Kongresa počeo je istragu o sporazumu postignutom u vreme bivšeg predsednika Baraka Obame, a prema kojem je jedna kompanija koju podržava Rusija kupila firmu koja ima rudnike uranijuma u SAD.

To je za Foks njuz rekao republikanski član Donjeg doma Ron Desantis, a reč je o pitanju kako je petina zaliha americkog uranijuma u rukama završila – u rukama Rusije.

Sporni sporazum postignut je u periodu kada je Hilari Klinton bila državna sekretarka, a neki investitori u kompaniji koju podržava Rusija, pod nazivom „Uranijum 1“, bili su povezani sa bivšim predsednikom Bilom Klintonom, a bili su i donatori Fondacije Klinton, navodi američka televizija.

„Razgovarao sam sa osobom koja poseduje te poverljive informacije i koja je pomogla FBI-ju da razotkrije ovu korupcionašku šemu“, rekao je Desantis, inače član Komiteta za nadzor, navodeći da je moguć i krivični postupak.

Ugovor se tiče kompanije „Uranijum 1“ koja poseduje 20 odsto zaliha uranijuma u SAD, a koja je prešla pod kontrolu ruske korporacije „Rosatom“, navodi Sputnjik.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je prošle nedelje da mediji nisu adekvatno izveštavali o prodaji američkih rudnika uranijuma kompaniji koju podržava Rusija.

I tokom predizborne kampanje 2016. Tramp je često govorio o kontroverznom sporazumu o uranijumu, koji se koristi u nuklearnim reaktorima, a na to pitanje se često vraća na skupovima i sada kada je predsednik.

Tramp ističe da se „prava priča o Rusiji“ ne odnosi na navode o mešanju u predsedničke izbore 2016, već na pitanje kako je Rusija stekla kontrolu nad 20 odsto američkih rudnika uranijuma, primećuje Foks njuz.

Inače, „Rosatom“, odnosno njegova ćerka-firma ARMZ postepeno je kupovala akcije kanadske firme „Uranijum 1“ od 2009. do 2013. godine i došla u posed rudnika koji se prostiru od centralne Azije do američkog zapada, navodi Sputnjik.

Zahvaljujući toj transakciji, „Rosatom“ je postao jedan od najvećih proizvođača uranijuma na svetu. Kompanija je dobila rudnike u Kazahstanu koji su najprofitabilniji na svetu, a u SAD poseduje kontrolni paket najvećih rudnika urana.

„Uranijum 1“ poseduje preduzeća u Vajomingu, Teksasu i Juti, i nalazi se na četvrtom mestu po kolicini proizvodnje uranijuma u svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar