Sprečen atentat islamskih terorista na britansku premijerku

Zaustavljen je teroristički plan za atentat na britansku premijerku Terezu Mej, javlja Sky News.

Novinar Sky Newsa Martin Brunt izjavio je: „Ovo je poslednji u nizu terorističkih planova koje su policija i MI5 zaustavili ove godine.“

„Šef MI5 Endru Parker danas je obavestio ministre o ozbiljnom planu koji su otkrili. Radi se o planu ekstremnih islamista za samoubilački napad na britansku vladu. Policija veruje da su nameravali da detoniraju neku vrstu improvizovane eksplozivne naprave pred zgradom vlade te u haosu napadnu i ubiju premijerku Mej“, objasnio je Brunt.

„Policija i MI5 su istraživali plan najmanje nekoliko neelja. Prošle nedelje uhapsili su dvojicu muškaraca koji su optuženi za pripremanje terorističkog čina“, dodao je Brunt.

Naimur Zakarija Rahman (20) iz severnog Londona i Mohamed Imran (21) iz jugoistočnog Birmingema trebalo bi da se pojavi pred sudom u sredu ujutro.

MI5 je u utorak otkrio da je sprečio devet terorističkih napada u Velikoj Britaniji u protekloj godini. Premijeri su već dugo mete terorista, ali zgrada britanske vlade je dobro zaštićena povećanim mjerama tekom osamdesetih godina, kada je narasla pretnja irskih republikanskih revolucionara.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike