U trendu

Sprečen napad na Kazablanku, razbijena grupa ID

RABAT – Razbijena ćelija takozvane Islamske države planirala je da prošle nedelje napadne Kazablanku i njenu luku, izjavio je danas šef marokanske bezbednosne agencije BCIJ Abdelhak Hiame.

On je rekao da su meta grupe bila su ekonomski osetljiva mesta u Kazablanki i dodao da su džihadisti starosti od 19 do 27 godina bili radikalizovani, prenosi Rojters.

Hiame je izmneo pretpostavku da je ta ćelija jedna od poslednjih koja je obećala vernost vođi ID Abu Bakr el Bagdadiju, pre nego što je on ubijen u specijalnoj američkoj operaciji na severozapadu Sirije.

Marokanska policija saopštila je u petak da je uhapsila sedam ekstremista nedaleko od Kazablanke, i da su oni u trenutku haopšenja kod sebe imali oružje, materijal za pravljenje bombi, čamce na naduvavanje, opremu za ronjenje i navigaciju.

„Vođa ćelije planirao je da se pridruži ID u Sahelu, delu Sahare u Zapadnoj Africi, ali nije uspeo“, rekao je on i dodao da je on onda dobio instrukcije da izvrši napad u Maroku, a da će mu neimenovani Sirijac pružiti logističku podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.