U trendu

Šprić: BIH azvija šerijatski koncept države

SARAJEVO – Zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić ocenio je da se u BiH razvija koncept šerijatske države koja nastoji da uništi sve demokratske tekovine od Dejtona do danas.

“Hoće li se situacija dalje zaoštravati, ne mogu da prognoziram, ali mnogi analitičari upozoravaju da se taj koncept razvija”, izjavio je Špirić za sarajevsku TV N1.

On je istakao da se 25 godina nakon Dejtona i postizanja mirovnog sporazuma došlo u situaciju da postoje ljudi koji istovremeno vrše zakonodavnu i izvršnu vlast.

“To naprosto nije koncept koji BiH može da izdrži, bez obzira koliko se na tome insistiralo”, naveo je Špirić.

Kada je reč o formiranju vlasti na nivou BiH, Špirić naglašava da što se tiče Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), to može biti učinjeno već sutra.

„Ali postoje dodatna uslovljavanja koja su nas i nakon 11 meseci posle izbora udaljili jedne od drugih”, kazao je Špirić.

Dodao je da se stvara privid nekakvog partnerstva.

„Da smo partneri imali bismo konstituisanu vlast. SDA javno govori da smo partneri, a tajno podržava one koji su izgubili izbore pre 11 meseci. Ovde je veliki problem to što se pokušava delegitimisati biračka volja građana Republike Srpske. Prema izbornom zakonu, BiH nije izborna jedinica, nego su entiteti izborne jedinice i za parlament BiH i za Predsedništvo BiH”, naveo je Špirić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar