U trendu

Sputnjik V ne ulazi u EU strategiju vakcinacije

BRISEL, 4. marta ( Tanjug) – Evropska komisija kaže da se sa proizvođačima ruske vakcine Sputnjik V ne razgovara o upotrebi njihove vakcine u zajedničkoj EU strategiji vakcinacije.

”Zato što neka vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za lekove ne znači da treba da bude uključena na listu vakcina obuhvaćenu EU strategijom vakcinacije”, rekao je portparol Komisije, Erik Mamer.

Povodom saopštenja da je Evropska agencija za lekove uzela u proceduru zvaničnog razmatranja rusku vakcinu protiv Kovid-19, Sputnjik V, u Evropskoj komisji naglašavaju ”jasnu razliku” između odobrenja za upotrebu vakcine na EU tržištu i EU strategije vakcinacije kojom se zajednički naručuju vakcine za svih 27 država članica.

”Strategija EU vakcinacije razvija se i primenjuje u saradnji Evropske komisije i zemalja članica. One mogu da odluče da integrišu novu vakcinu u postojeći potrfolio, ali o tome se trenutno ne razgovara”, kažu u Komisiji.

EK kaže da ”pozdravlja” svaku pojedinačnu inicijativu zemalja članica i ”razmatra dodatne opcije” kako bi na nacionalnom nivou poboljšale postojeći zajednučki prostup vakcinaciji u EU.

Dodaje se da je EK u ime EU već sklopila ugovore o nabavci dovoljnih količina vakcina (2, 6 milijardi doza sa šest kompanija) kako bi se ispunio cilj od 70 procenata vakcinisanih Evropljana do kraja leta.

U Briselu naglašavaju i da se prilikom odobravanja vakcina za upotrebu na EU tržištu ne rukovode geopolitikom, već procenom kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.