U trendu

SRB od brojnih delegacija u UN dobila priznanje za doniranje

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je u Njujorku održao 33 zvanična bilateralna sastanka na marginama Generalne skupštine UN i još desetak važnih susreta sa visokim zvaničnicima, izjavio je u subotu da su mnoge delegacije odale Srbiji priznanje za borbu sa kovidom i doniranje vakcina, kao i da su se pojedine interesovale da li od nas mogu da dobiju vakcine.

Selaković je za Tanjug rekao da je bilo interesovanja za donacije vakcina od nekih Srbiji prijateljskih država, kao i da će Beograd po tom pitanju sagledati svoje mogućnosti.

Šef srpske diplomatije je na završetku posete NJujorku, gde je boravio od 21. septembra, istakao da je bilo pravo zadovoljstvo i ponos predstavljati Srbiju.

„Mnogi od naših sagovornika iskazali su veliko interesovanje za način kako je naša drzava organizovala borbu protiv kovida 19 i ukazali na probleme koje imaju sa delom svojih stanovnika koji ne žele da se vakcinišu i da to porzouzrokuje sve veće probleme u borbi protiv kovida, ali su i iskazali i poštovanje za ono što što su predsednik Vucić i Srbija uradili, što se tiče donacija vakcina nama prijatlejskim državama u regionu, kao i našim tradicionalnim prijateljima sa azijskog i afričkog kontinenta“, rekao je Selaković.

Dodao je da je završio bilateralne sastanke, ali da nije završio i sve diplomatske aktivnosti u NJujorku.

„Imao sam priliku da održim 33 sastanka, od čega 28 sa ministrima spoljnih poslova, ali bilo je i desetak susreta sa drugim kolegama, ministrim spoljlnih poslova Danske, Slovačke, Poljske, Grčke, Italije…“, rekao je Selaković.

Kaže da se sastao sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom i da je na svim tim sastancima iskoristio svaku priliku da upozna kolege sa aktuelnostima vezanim za Srbiju.

Selaković napominje da sve te delegacije pozdravljaju ozbiljan i fantastičan uspeh Srbije u konsolidavanju i razvoju njene ekonomije.

Ističe da je Srbija bila na ivici ambisa po pitanju ekonomije pre samo sedam godina, a sada je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Seleković navodi da je strane predstavnike upoznao i sa poslednjim dešavnjima na KiM i principijelnoj poziciji Srbije po pitanju poštovanja međunarodnog javnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Navodi da je veliki broj zemalja potvrdio dolazak na obeležavanje 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nevrstanih 11. i 12. oktobra u Beogradu.

Selaković je napomenuo da čak ni u UN na Generalnu skupštinu nije došlo puno stranih delegacije zbog sitaucije sa koronom, ali da će puno njih doći u Beograd, koji će postati jedno od najzačanijih mesta za multilateralizam i saradnju država na osnovu vrednosti upisanih u Povelju UN.

Kako je rekao, tim zemljama je stalo da njihovi predstavnici vide Srbiju koja se posle toliko decenija podiže na noge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.