U trendu

SRB ucestvovala u zlocinima, sada bi da izjednaci strane

SARAJEVO – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu, koji sarajevska N1 objavljuje u nastavcima kaže da je „Srbija učestvovala u teškim zločinima i teškim razaranjima“ i da je siguran da je tokom poslednjeg rata, kako kaže, „napravila materijalnu štetu u BiH u milijardima maraka“.

„Nakon svega mi očekujemo da (Vučić) pusti s mirom Bosnu i Hercegovinu i branioce“, kaže Izetbegović.

Kako prenosi N1, Izetbegović je rekao i da „Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u Bosnu i Hercegovinu, niti da govore lepe reči, ali da očekuje da prestane sa progonom branioca“.

Izetbegović kaže da zna da Vučić na ovaj način pokušava da izjednači „strane u BiH“.

„Mi možemo da očekuje ovakve stvari iz Srbije, uporno se ponavljaju. U ovom času Osmanović i Mujanović, pre njih Ilija Jurišić… Znamo šta je tendencija Srbije, da izjednači strane“, naveo je Izetbegović i dodao:

„Ne očekujemo od Vučića ni vakcine, ni da nam žito daje, da nam govori lepe reči. I ta sredstva koja su nam dužni na ime ratnih šteta, ali da ne radi ove stvari. Da ne krije ratne zločince. Da na ovaj način tretiraju branioce. Nekoliko puta (branioci) se puste u Srbiju, Vranj je pre nekoliko meseci bio u Srbiji, pa da se onda hapse“.

Na pitanje da li je ovo „rat“ koji se vodi preko leđa „branilaca“, Izetbegović kaže:

„Imamo bujanje nacionalizma. Videli smo kakav su diskriminatorski zakon u vezi jednog pisma doneli u Banjaluci. Videli smo juče smenu Durakovića. Imamo jednu novu ofanzivu koja je izazvana kontraofanzivom kada je skinuta ploča sa imenom Karadžića, jer je srušena crkva u Konjević Polju“.

Jer je, kaže, „konačno donesen civilizacijski zakon da se zabrani negiranje genocida i ratnih zločina“.

„Dakle, sad imamo novu ofanzivu za koji mislim da će izgubiti dah jer je više bazirana na inatu nego na realnom stanju duha“, kaže Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar