U trendu

Srbi iz Čikaga pomažu Srbima u HR posle zemljotresa

ČIKAGO – Udruženje krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga pokrenulo je akciju prikupljanja novčanih priloga za pomoć Srbima i srpskoj crkvi na Baniji i delu Korduna, koji su prethodnih dana bili izloženi razarajućem zemljotresu.

Srbi u Americi i svi ljudi dobre volje donacije mogu da pošalju poštom-čekom ili onlajn preko platforme „Gofundme“, koja prima uplate iz većeg dela sveta.

U Americi i Kanadi živi velika zajednica Srba koji su poreklom sa Banije i Korduna, a mnogi imaju i rodbinu koja tamo živi.

Član uprave „Prela“ Duško Čučković kaže da se i do zemljotresa na Baniji teško živelo, da su mnogi povratnici bili u trošnim kućama u udaljenim selima, bez struje, vode i puta, a da su posle potresa ostali i bez toga što su imali, dok su sve srpske crkve oštećene, a neke i potpuno srušene.

„Zato smo u Udruženju krajiških Srba Prelo u Čikagu odlučili da upravo ovim svojim sunarodnicima i stradaloj srpskoj crkvi
uputimo pomoć“, rekao je on.

Sav prikupljeni novac, kako je dogovoreno, biće prosleđen na namenski racun Eparhije gornjokarlovačke, koja priprema poseban fond za obnovu od zemljotresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.