U trendu

Srbija i Gvatemala međusobno će ukinuti vize za građane

GVATEMALA SITI – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa predsednikom Gvatemale Alehandrom Eduardom Đamateijem Faljom i dogovorio međusobno ukidanje viza za građane obe zemlje.

Selaković je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i čestitke na uspesima u ekonomskim reformama Gvatemale i izrazio nadu da će predsednik Falja doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Selaković je poručio da se odnosi dve zemlje baziraju na iskrenom prijateljstvu, poštovanju i razumevanju i istakao da je Srbija odlučna da dodatno jača veze i ukupnu saradnju sa prijateljskom Gvatemalom.

Ministar je dodao da o dugoj tradiciji našeg prijateljstva, govori i činjenica da dve zemlje sledeć godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ukazao je da takav jubilej zaslužuje da bude adekvatno obeležen na svim poljima, pored političkog – bilateralnim posetama i potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o saradnji dve zemlje, tako i u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, sporta…

Selaković je istakao da naše dve zemlje treba da iskoriste sve potencijale za unapređenje ekonomske saradnje, tako da prate nivo odličnih prijateljskih i političkih odnosa.

On je izrazio zadovoljstvo i zahvalio na potvrdi da će delegacija Gvatemale, predvođena ministrom spoljnih poslova, biti prisutna na predstojećem komemorativnom skupu u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Predsednik Falja i ministar Selaković dogovorili su da se međusobno ukinu vize za građane obe zemlje i da taj sporazum bude potpisan u Beogradu, tokom trajanja skupa Pokreta nesvrstanih.

Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio Gvatemali na iskrenoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje i zalaganju za poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

Selaković je predsednika Gvatemale informisao i o stanju u briselskom dijalogu, kao i o aktuelnim provokacijama Prištine i teškom položaju srpskog naroda.

Upoznao je predsednika sa uspesima ekonomskih reformi Srbije u prethodnih sedam godina i naglasio da je naša zemlja sada u mogućnosti da pomogne prijateljskim državama, te da je do sada donirala oko 1,1 milion antikovid vakcina zemljama u regionu, Africi i na Bliskom Istoku.

Šef srpske diplomatije obavestio je predednika Gvatemale da će Srbija opredeliti finansijsku podršku selu Srbija u Gvatemali, za otklanjanje posledica zemljotresa, koja će biti iskorišćena za izgradnju kuća za porodice u ovom gvatemalskom selu koje nosi ime po našoj državi.

Sastanku ministra spoljnih poslova Srbije sa predsednikom Gvatemale prisustvovali su ministar spoljnih poslova i ministar rada te centralnoameričke države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.